۰ تا ۱۰۰ روش‌های ساخت بازی ؛ با کدنویسی و بدون کدنویسی

بسیاری از افراد که عاشق بازی‌های ویدئویی هستند، حداقل یکبار به ساخت بازی فکر کردند اما چون معتقدند که ساخت بازی به دلیل نیاز به یادگیری زبان برنامه‌نویسی کار سختی است، بی‌خیال آن شده‌اند.

توجه داشته باشید که شما برای ساخت بازی‌های خفن و اصطلاحا دهن‌پرکن، به دانش بالایی در خصوص کدنویسی نیاز خواهید داشت اما ساخت بازی بدون برنامه‌نویسی نیز امکان‌پذیر است؛ در حقیقت راه‌هایی وجود دارد که تولید بازی را برایتان راحت‌تر از چیزی که هست، می‌کند.

ساختن بازی ایده‌آل کار سختی نیست!

برای ساخت بازی‌های خفن، شما نیاز به یک تیم بزرگ با دانش بالایی در خصوص برنامه‌نویسی دارید اما باور کنید که ساخت یک بازی اندروید آن‌قدرها هم سخت نیست؛ برای اطلاعات بیشتر می‌توانید مقاله‌ی «راهنمای جامع ساخت بازی اندروید با unity» را مطالعه کنید.

در این مقاله‌ی وب‌سایت اپ ساز از ۰ تا ۱۰۰ روش‌های طراحی بازی را بررسی خواهیم کرد و به شما خواهیم گفت که کدام روش برایِ شما بهتر است. با ما همراه باشید.

روش‌های ساخت بازی برای کامپیوتر، موبایل و کنسول

همان‌طور که قبلا به آن اشاره شد، بسیاری معتقدند که ساخت بازی کار بسیار سختی است چراکه نیاز مبرم به به‌کارگیری کدنویسی برای آن وجود دارد و استعداد لازم برای یادگیری زبان‌های برنامه‌نویسی را ندارند.

اگرچه برنامه‌نویسی انعطاف‌پذیری بالایی به بازی‌سازان می‌دهد و از طرفی هم برای ساخت پروژه‌ها بزرگ لازم است ولی ساخت بازی بدون نیاز به کدنویسی نیز امکان‌پذیر است؛ بنابراین به‌طورکلی برای ساخت گیم دو روش وجود دارد: با کدنویسی و بدون کدنویسی.

ساخت بازی با کدنویسی برای کامپیوتر

چگونه می‌توان بدون کدنویسی و یادگیری زبان برنامه‌نویسی یک بازی ساخت؟

 پاسخ این سؤال ساده است؛ با استفاده از برخی موتورهای بازی‌سازی. پلتفرم‌هایی وجود دارند که صرفاً برای ساخت بازی توسعه داده شده‌اند که به آن‌ها موتور بازی‌سازی نیز گفته می‌شود. بعضی از توسعه دهندگان این پلتفرم‌ها برای جذب کاربران بیشتر و ساده‌سازی ساخت بازی اقدام به توسعه‌ی نرم‌افزارهای خود کردند؛ نحوه‌ی توسعه به‌گونه‌ای بوده که نیاز به کدنویسی را از بین می‌برد و ساخت بازی را ساده‌تر می‌کند.

به‌عنوان‌مثال در موتور بازی‌سازی unity به‌راحتی می‌توانید بدون کدنویسی و با استفاده از قابلیت کشیدن و رهاکردن (drag-and-drop) بدون نیاز به کدنویسی اقدام به طراحی و تولید گیم نمایید.

چرا ساخت بازی با کدنویسی بهتر است؟

البته همان‌طور که گفتیم ساخت بازی با کدنویسی دست بازی‌ساز را در ساخت دقیق آن چیزی که مدنظرش است باز می‌گذارد؛ لذا یادگیری زبان‌های برنامه‌نویسی خالی‌ازلطف نیست. اما سؤالی که ممکن است برایتان مطرح شود این است که از بین این‌همه زبان‌های برنامه‌نویسی کدام را باید یاد بگیرم.

بهترین زبان‌های برنامه‌نویسی برای ساخت بازی

قبل از اینکه بخواهیم به بررسی زبان‌ها بپردازیم، لازم است که بدانید که انتخاب زبان برنامه‌نویسی برای ساختن گیم به نوع بازی (کنسول، کامپیوتر یا موبایل) و تا حدودی به تعامل‌پذیری بازی بستگی دارد. در ادامه ۶ تا از بهترین زبان‌ها توسط کارشناسان اپ ساز معرفی شده‌اند.

ساختن بازی با C++

C++ یکی از محبوب‌ترین و مورداستفاده‌ترین زبان‌ها برای ساختن بازی ایده‌آل ماست. این زبان بالاترین سطح انتزاعی‌سازی را بر هم برای برنامه‌نویسی شیءگرا (OOP) و هم برای برنامه‌نویسی جنریک (همگانی) ارائه می‌دهد و کنترلِ مستقیم بر روی سخت‌افزار و فرایندهای گرافیکی می‌دهد.

علاوه بر این، زبان C++ امکان بهینه‌سازیِ بخش‌های ویژه را تا سطح بسیار بالا می‌دهد؛ قابلیتی که رسیدن به آن با سایر زبان‌ها تقریباً غیرممکن است.

این بازی برای ساخت اکثر بازی‌های بزرگ کنسول و ویندوز مورداستفاده قرار گرفته است. بازی‌های محبوبی که با استفاده از C++ ساخته شده‌اند عبارت هستند از: Counter-Strike، Football Pro، Starcraft و Master of Orion III.

ساختن بازی با جاوا (Java)

با درنظرداشتن انعطاف‌پذیری و مجموعه‌ی غنی از داده‌های متن‌باز جاوا، این زبان به شکل گسترده‌ای برای ساخت بازی‌های مستقل موبایل مورداستفاده قرار گرفته است. استفاده از Java راحت بوده و برای تازه‌کارها مناسب است. جاوا در تولید گیم‌هایی نظیرِ Mission Impossible III، Minecraft, FIFA 11 و Ferrari GT 3: WOrld Track به‌کاررفته است.

ساخت بازی با جاوا

ساختن بازی با HTML5

این زبان یکی از بهترین انتخاب‌ها برای ساخت بازی‌های میان – پلتفرمی و میان مرورگری است. HTML5 را می‌توان به شکل قابل تعویض به همراه JavaScript استفاده کرد. بازی‌های Cookie Clicker، Gods Will Be Watching و World Cup Penalty 2018 با این زبان توسعه داده شده‌اند.

ساختن بازی با JavaScript

JavaScript یکی از محبوب‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی برای ساخت بازی‌های آنلاین تعاملی است. این زبان با فناوری‌های وب نظیر CSS و HTML همگام می‌شود که این امر امکان طراحی بازی‌های موبایلِ میان – پلتفرمی را مهیا می‌کند.

جالب است بدانید که JavaScript را بیشتر همراه با HTML5 بکار می‌برند. تعدادی از بازی‌های محبوبی که با استفاده از این زبان ساخته شده‌اند عبارت هستند از Hangman، HexGI، Little Alchemy، Swoop و Polycraft.

ساختن بازی با پایتون (Python)

اگرچه این زبان از محبوبیت جاوا و C++ برخوردار نیست اما همچنان برای ساخت بازی مورداستفاده قرار می‌گیرد. کتابخانه‌ی PyGame برای توسعه دهندگان یک ابزار عالی است و ساخت بازی را راحت می‌کند. پایتون درست مانند جاوا و C++ برای برنامه‌نویسی شیءگرا مورداستفاده قرار می‌گیرد. دلیلی که بعضی از بازی‌سازان این زبان را انتخاب می‌کنند، یادگیری راحت‌تر آن است.

بازیِ محبوب Battlefield 2، Disney’s Toontown Online، Disney’s Toontown Online و Frets on Fire چند نمونه از بازی‌های محبوبی هستند که با استفاده از Python ساخته شده‌اند.

برای آشنایی بیشتر با این زبان برنامه نویسی، مقاله‌ی “معرفی زبان برنامه‌نویسی پایتون” را مطالعه کنید.

ساختن بازی با C#

اگرچه یادگیری آن به‌سختی C++ نیست، C+ به‌عنوان یک زبان برنامه‌نویسی قدرتمند شناخته می‌شود. ساختار این زبان آن را برای تولید گیم برای Xbox و ویندوز به یک گزینه‌ی عالی تبدیل می‌کند. علاوه بر این، موتور بازی‌سازی این زبان یعنی Unity3D و Xamarin بازی‌سازان را قادر می‌سازد که تا اقدام به ساخت بازی در تمام پلتفرم‌ها کنند.

علاوه بر این، C#به دلیل کارایی و مقیاس‌پذیری‌اش در صنعت بازی‌سازی از محبوبیت خاصی برخوردار است. ساخت بازی‌های محبوبی نظیر Pokemon Go و Super Mario Run با استفاده از C# صورت‌گرفته است.

ساختن بازی در بستر بلاک‌چین!

زبان‌های برنامه‌نویسی اشاره شده در بالا جزء پرطرف‌دارترین زبان‌ها محسوب می‌شوند اما چنانچه قصد طراحی گیم در بستر بلاک‌چین را دارید، باید یادگیری زبان‌های دیگر را مدنظر قرار دهید. البته اینکه چه زبانی را باید یاد بگیرید کاملاً به بلاک‌چینی که می‌خواهید استفاده نمایید بستگی دارید. به‌عنوان‌مثال چنانچه از شبکه‌ی بلاک‌چین اتریوم بخواهید استفاده نمایید، باید از زبان solidity و برای Solana بهتر است که زبان Rust را یاد بگیرید.

می‌توانید برای آشنایی و اطلاعات بیشتر، مقالات زیر نوشته شده در بلاگ وستا را مطالعه کنید:

ساخت بازی بدون کدنویسی

شاید شما هم از آن دسته افرادی باشید که بخواهید بدون صرف زمان زیاد برای یادگیری کدنویسی و با استفاده از موتورهای بازی‌سازی اقدام به ساخت بازی کنید.

معرفی موتورهای بازی‌سازی  

یک موتور تولیدکننده گیم یک محیط توسعه‌ی نرم‌افزار است که به همراه تنظیمات پیکربندیِ خود امکان ساخت بازی در میان چند زبان برنامه‌نویسی را ساده و بهینه می‌سازد.

توجه داشته باشید که همچنان در موتورهای بازی‌سازی کدنویسی به کار می‌رود اما زمانی که از موتور استفاده می‌کنید، خود این ابزار، کدنویسی را برایتان انجام می‌دهد. به‌عنوان‌مثال زمانی که در GameMaker برای یک اسپریت یک مسیر (Path) می‌سازید، موتور بازی‌سازی GameMaker خودش کدهای مربوطِ را برای شما می‌نویسد.

کدام موتور بازی‌سازی (Game Engine) بهتر است؟

البته پاسخ به این سؤال تا حد زیادی به نوع بازی که می‌خواهید بسازید و پلتفرمی که بازی در آن قرار است به اجرا درآید، بستگی دارد. در ادامه چند موتور رایگان که برای بازی‌های دوبعدی و سه‌بعدی به کار می‌رود را به شما معرفی خواهیم کرد.

·         Unity

موتور Unity در ساخت نیمی از بازی‌های دنیا به‌کاررفته است. این موتور قدرتمند و محبوب به دلیل قابلیت‌های متعددی که دارد، امکانات خارق‌العاده‌ای را برای ساخت بازی به ارمغان می‌آورد. Unity یک ابزار تولیدکننده گیم میان – پلتفرمی است که برای آسان‌سازی بازی‌سازی طراحی شده است.

·         Godot Engine

Godot Engine مجموعه‌ی گسترده‌ای از گیم سازی را به کاربران عرضه می‌کند تا بتوانند بدون نیاز به یادگیری زبان‌های برنامه‌نویسی به ساخت بازی بپردازند. این موتور متن‌باز و کاملاً رایگان است و تحت لیسانس MIT است. Godot صدها «گره‌ی» درون برنامه‌ای دارد که طراحی بازی ایده‎آل را بسیار تسهیل می‌کند. همچنین از آن می‌توان برای تمام پلتفرم‌ها استفاده کرد.

·         CryEngine

توسعه دهندگان CryEngine یک هدف ساده دارند: تا قدرتمندترین موتور گیم سازی در این صنعت را ساخته و به سازندگان در سراسر جهان ابزارهای لازم برای به‌کارگیری این قدرت برای ساخت بازی‌های درجه یک فارغ از سرمایه و اندازه‌ی تیمشان را عرضه کنند.

·         Duality

Duality یک موتور بازی‌سازی ۲ بعدی است که به‌شدت توسعه‌پذیر بوده و تماماً با استفاده از C# نوشته شده است. همچنین این ابزار تولید بازی به وسیله‌ی OpenGL پشتیبانی می‌شود. در ساخت بازی با استفاده از Duality تنها کاری که باید بکنید، تعریف اشیا و تشخیص رفتارشان است؛ کارهای دیگر را Duality برایتان انجام می‌دهد.

·         Unreal Engine

Unreal Engine یک مجموعه از ابزارها و فناوری‌های پیشرفته برای ساخت بازیِ باکیفیت در پلتفرم‌های مختلف است. معماریِ رندرگیریِ Unreal Engine بازی‌سازان را قادر می‌سازد که به جلوه‌های بصری خیره‌کننده در ساخت بازی دست یابند و بازی را برای سیستم‌های ضعیف‌تر مقیاس‌پذیر کنند. دسترسی کامل به منبع کدهای C++ تجربه‌ی کاربران را وارد سطح جدیدی خواهد کرد.

·         GameMaker Studio

عمدتاً برای ساخت بازی‌های ۲ بعدی از آن استفاده می‌شود ولی ساخت بازی‌های ۳ بعدی نیز با آن امکان‌پذیر است. این نوع موتور از قابلیت کشیدن و رهاکردن برخوردار است که ساخت بازی را برای آن دسته از افرادی که تابه‌حال کدنویسی نکرده‌اند، ساده‌تر می‌کند. برای GameMaker Studio فیلم‌های آموزشی بسیار زیادی در یوتیوب عرضه شده است.

تصمیم به این‌که چه زبانی را یاد بگیرید و از چه موتوری بخواهید استفاده کنید، کاملاً به شما و نیازتان بستگی دارد و تا حدودی سلیقه‌ای است. سؤالی که اکنون مطرح می‌شود این است که برای ساخت بازی چه مراحلی را باید طی کرد؟

مراحل ساخت بازی برای پلتفرم‌های مختلف

البته مراحل ساخت بازی برای پلتفرم‌های مختلف اندکی با یکدیگر متفاوت است اما مراحل زیر به طور کلی باید انجام شود:

نوشتن یک برنامه و نقشه‌ی راه:

 باید تمام مواردی که برای ساخت بازی‌تان به آن نیاز دارید از جمله تصاویر و کارهای گرافیکی، طراحی صداها و جلوه‌ها صوتی، بودجه‌ی موردنیاز و … را مشخص کنید. در این مرحله همچنین باید ژانر بازی، قابلیت‌ها و مکانیسم‌های بازی را در ذهن خود مجسم کنید و آن را با جزئیات بنویسید. برحسب نوع بازی، شاید لازم باشد که در این گام اقدام به نوشتن یک سناریو نیز نمایید.

جمع‌آوری اطلاعات:

 عرضه و ساخت بازی شامل اجرای کلیه مراحل تحقیقات گسترده می‌شود. شما در این گام باید اطلاعات جامعی در خصوص ژانر بازیِ مدنظرتان، رقبا، استراتژی‌های بازاریابی، چگونگی امتحان و ارزیابی‌کردن بازی، منابعی که به آن نیاز خواهی داشت و… جمع‌آوری کنید.

ساخت بازی:

پس از جمع‌آوری اطلاعات لازم، نوبت به ساخت بازی می‌رسد. در این گام شما باید زبان و موتور بازی را انتخاب نمایید و با آن کدهای مربوط با بازی را بنویسید و جلوه‌های تصویری و صوتی ویژه‌ای را برای بازی‌تان طراحی کنید. بدنیست بدانید که بسیاری از افراد، برای صرفه‌جویی در زمان اقدام به استخدام تعدادی فریلنسر در حوزه‌های مختلف (طراح گرافیک، موسیقی‌دان و برنامه‌نویسی) می‌کنند.

ساخت بازی برای پلتفرم‌های مختلف

ارزیابیِ بازی:

 تمام بازی‌ها و اپ‌ها قبل از عرضه به بازار در مرحله پایانی، امتحان می‌شوند تا باگ‌های احتمالی آن برطرف شوند. شما می‌توانید این کار را خودتان انجام دهید یا این کار را به یک شرکت تضمین کیفیت (quality assurance) بسپارید.

بازاریابی:

بدیهی است که یکی از گام‌های مهم قبل از عرضه‌ی گیم، بازاریابی است. چراکه یکی از مهم‌ترین فاکتورها در تعیین میزان موفقیت شما در فروش محصول نهایی است. لازم به ذکر است که در این مرحله نیازی نیست که حتماً بعد از ساخت بازی انجام شود و شما می‌توانید آن را حتی بعد از تشخیص نقشه‌ی راه نیز انجام دهید. حتماً درمورد استراتژی‌های بازاریابی مختلف (نظیر نحوه ایجاد یک انجمن یا بازاریابی دهان‌به‌دهان) مطالعه بیشتر و تخصصی‌تری داشته باشید و یا حتما از متخصصان این حوزه کمک بگیرید.

برای ساخت بازی از کدام زبان برنامه‌نویسی یا موتور گیم سازی باید استفاده کرد؟

این یکی از سؤالاتی است که قبل از ساخت بازی برای بسیاری از افرادی که تابه‌حال بازی نساخته‌اند ممکن است که پیش آید. اینکه از کدام موتور یا زبان باید استفاده کرد و یا اینکه اصلاً باید کدنویسی را یاد گرفت یا نه کاملاً به نوع بازیِ شما، پیچیدگی، تعامل‌پذیری، نوع کنسول مدنظرتان و چند فاکتور دیگر بستگی دارد و حتی تا حدودی هم می‌تواند سلیقه‌ای باشد.

قبل از اقدام به ساخت بازی حتما موارد کلیدی زیر را مود نظر داشته باشید:

  • آیا ساخت بازی من از پیچیدگی بالایی برخوردار است؟
  • آیا موتورها می‌توانند انعطاف‌پذیری لازم برای ساخت بازی را برایم به ارمغان آورند؟
  • موتور بازی‌سازی مدنظر از چه زبانی بهتر پشتیبانی می‌کند؟
  • آیا بازی آنلاین و تعامل‌پذیر است؟
  • آیا برای ساخت بازی به یک زبان بسیار پیچیده نیاز است؟
  • چه مقدار از زمانم را می‌خواهم به یادگیری برنامه‌نویسی اختصاص دهم؟
اگر این مطلب رو دوست داشتید، می تونید با دوستاتون به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *