معرفی زبان برنامه‌نویسی پایتون

زبان برنامه نویسی پایتون

زبان برنامه‌­نویسی پایتون، مدت کوتاهی پس از معرفی، در بازار به محبوبیت بسیاری دست یافت. در این مقاله قصد داریم با این زبان بیشتر آشنا شویم. با ما همراه باشید.

طبق نظرسنجی Stack Overflow در سال ۲۰۲۰، بیشتر از ۴۰ درصد از برنامه‌نویسان از پایتون استفاده می­‌کنند و ۳۰درصد دیگر هم مشتاق به یادگیری این زبان‌اند. این زبان از کجا متولد شد؟ چه محصولاتی را می‌­توان با این زبان گسترش داد؟ پایتون را از کجا شروع کنیم؟ جواب تمام این سوال‌ها در ادامه این مقاله بررسی کرده‌ایم.

داستان شروع پایتون

پایتون در دسامبر ۱۹۸۹ توسط خیدوفان­روسوم ابداع شد. این برنامه‌­نویس هلندی در تعطیلات کریسمس شروع به ساخت یک زبان برنامه نویسی کرد که بسیار ساده بوده تا همگان از لذت برنامه‌نویسی بهره‌مند شوند.

نقطه عطف شهرت پایتون جایی بود که شرکتی به نام Zope تاسیس شد. این شرکت صفحات وب داینامیک ایجاد می­کرد که با پایتون کدنویسی شده بودند. با این اقدام، پایتون به دنیای برنامه‌نویسی معرفی شد. پایتون از جایگاه بیستم در بین زبان­‌های پر استفاده در سال ۲۰۰۰ به جایگاه ششم در سال ۲۰۰۵ رسید و هم اکنون پس از C و جاوا در جایگاه سوم قرار دارد.

دلایل محبوبیت پایتون

زبان برنامه‌نویسی پایتون اگرچه برای طراحی اپلیکیشن­‌هایی به سرعت بالا نیاز دارند، مناسب نیست. اما ویژگی­‌های زیادی دارد که باعث شده به یکی از محبوب­‌ترین زبان­‌های برنامه‌نویسی تبدیل شود. در ادامه به چند نمونه از آن­‌ها اشاره خواهیم کرد:

۱٫ سادگی

    یکی از دلایلی که پایتون با سرعت زیادی بین برنامه نویس‌­ها محبوب شده است، یادگیری و استفاده ساده از آن است. ساختار ساده، کدهای خوانا، دستوری بسیار نزدیک به زبان انگلیسی و به نوشتن کد بسیار کم برای اجرای تسک­ها نیاز دارد.

۲٫ حمایت اسپانسرهای بزرگ

زبان­های برنامه نویسی با حمایت شرکت­‌های بزرگ سریع ­رشد می‌­کنند. از زبان PHP متا (فیسبوک) و از زبان سی شارپ مایکروسافت حمایت می­‌کنند. زبان پایتون هم از این قاعده مستثنا نبوده و از حمایت شرکت‌­های متا، وب آمازون و گوگل برخوردارد است.

۳٫ صدها کتابخانه و فریم­ورک پایتون

این زبان برنامه نویسی به دلیل حمایت اسپانسرهای بزرگ و انجمن­‌های فعال، دارای کتابخانه­‌های متنوع و بسیار خوبی است. سرویس­‌های ابری بسیاری وجود دارند که از برنامه‌نویسان پایتون در پلتفرم­‌های مختلف پشتیبانی می‌­کنند.

۴٫ تطبیق پذیری

از زبان برنامه نویسی پایتون می­توان در محیط­‌های مختلفی مثل موبایل، دستکتاپ، توسعه وب و… استفاده کرد. اگرچه سرعت اجرای برنامه با پایتون کمی از زبان­‌های کامپایلر شونده مثل سی پایین‌تر است، اما توسعه و ساخت اپلیکیشن موبایل به وسیله‌ی پایتون، به فضا و زمان کمتری نیاز دارد.

۵٫ یادگیری ماشین و راینش ابری

به دلیل سادگی پایتون، این زبان برنامه نویسی به یکی از زبان­‌های محبوب در بین محققین علم داده تبدیل شده است. بیشتر پروژه‌­های تحقیق و توسعه با زبان پایتون انجام می­‌شود، چون پایتون دارای کاربردهای فراوانی است. همچنین صدها کتابخانه پایتون در هزاران پروژه ماشین لرنینگ استفاده می‌­شود.

۶٫ انعطاف پذیری زبان پایتون

پایتون این امکان را به توسعه دهنده می­دهد تا هربار پروژه متفاوتی را امتحان کند. با پایتون می­توانید ساخت اپلیکیشن موبایل را به روش­‌های مختلف امتحان کنید. کوچ برنامه نویسان از جاوا اسکریپت به پایتون راحت رخ می‌دهد، اگرچه این دو زبان باهم متفاوت­ هستند.

۷٫ استفاده از پایتون در دانشگاه

سادگی این زبان و همچنین کاربرد بسیاری در هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ دارد، باعث شده است تا امروزه این زبان در مدارس و دانشگاه­ها تدریس شود.

۸٫ اتوماسیون تسک­‌های تکراری

ماژول­‌های بسیاری برای خودکار سازی تسک­‌های تکراری و خسته کننده وجود دارد که برنامه نویسی را آسان کرده و در وقت صرفه جویی می­‌کند. تعداد خط لازم برای گسترش ابزار خودکار سازی آنقدر کم است که برنامه نویس را متعجب می­کند.

فریم ورک­‌های پایتون

مجموعه‌­ای از ماژول­‌ها و بسته­‌هایی است که در سرعت بخشیدن به توسعه به برنامه نویس کمک می­کند. فریم ورک­‌ها این امکان را به برنامه نویس می­دهد تا فقط بر روی منطق اپلیکیشن تمرکز کند و اجرای فرایندهای عادی را به فریم ورک‌ها بسپارد.

فریم ورک­‌های پایتون به دو بخش micro-framework و full-stack framework تقسیم بندی میشود:

  • میکرو فریم ورک (micro-framework): که استفاده از آن آسان بوده و برای ساخت اپلیکیشن موبایل در سایزهای کوچک استفاده می­شود.
  • فول استک فریم ورک (full-stack framework): این نوع فریم ورک قابلیت بیشتری دارد؛ کتابخانه‌­های گسترده‌تری در اختیار شما گذاشته و در کل برای ساخت اپلیکیشن­ موبایل به صورت متنوع، قابل استفاده است.

چند نمونه از بهترین فریم ورک­‌های پایتون عبارت­اند از جنگو (Django)، فلسک (Flask)، چری‌پای (cherrypy)، وب تو پای (wb2py).

کتابخانه‌­های پایتون

تفاوت بین فریم ورک و کتابخانه در پیچیدگی است. در کتابخانه پیچیدگی کمتر بوده و مجموعه­ای از بسته‌هاست که عملیات خاصی را انجام می­دهد اما فریم ورک حاوی معماری اپلیکیشن است. در کل فریم وررک‌ها بیشتر از کتابخانه­ها مورد استفاده قرار می­گیرند؛ به این دلیل که انعطاف پذیری بیشتری داشته و ابزارهایی در اختیار کاربر قرار می­دهد تا به کمک آن ویژگی هایش را افزایش دهد، کاربری راحت‌تری دارد. محبوب ترین کتابخانه­های پایتون عبارت است از: تنسورفلور (TensorFlow)، سایکت لرن (Scikit-Learn)، نام پای (Numpy)، کرس (Kers)، پای تورچ (PyTorch).

با پایتون چه پروژه­‌هایی را میتوان توسعه داد؟

·         سازماندهی فایل­‌ها

با پایتون و فقط با نوشتن چند کد، می­توانید عملیات­هایی نظیر تغییر عنوان، کپی، جابجایی صدها فایل و… را انجام دهید. نرم افزار متن باز beets به کمک زبان پایتون این قابلیت را به کاربر می­دهد تا فایل‌های موسیقی را دسته بندی کند، این نرم افزار از پایتون استفاده می­کند و حتی شما می­توانید به کمک برنامه نویسی کدها را تغییر بدهید.

·         ساخت وب‌سایت داینامیک

فریم ورک­های پایتون مثل فلسک و جنگو برای ساخت وب‌سایت­های داینامیک با قابلیت­های بسیاری به شما کمک می­کند. برای مثال اینستاگرام از جنگو و پینترست از فلسک استفاده می­کند.

·         ساخت شبکه عصبی

شرکت اوبر برای برقراری ارتباط بین مسافران و رانندگان و حتی بهبود عملکرد پیشهاد غذا و رستوران از شبکه عصبی استفاده می­کنند. به اعتراف اوبر، کتابخانه­ی مخصوص یادگیری عمیق پای­تورچ، پای ثابت توسعه الگوریتم­‌های این شرکت است.

·         آنالیز بازخورد مخاطبان

تحلیل احساسات کاربران به شرکت‌ها، می‌تواند در تصمیم گیری­‌های مهم کمک می­کند. پشتیبان علم داده پایتون، جعبه ابزار زبان طبیعی (nltk) و ترکیب آن با الگوریتم­‌های یادگیری ساده و تحت نظارت می­تواند به سرعت نظرات، توییت­‌ها یا هر نوع بازخورد دیگری را از سمت کاربر بررسی کند.

·         ساخت اپلیکیشن موبایل

به کمک فریم ورک Kivy پایتون می­توانید اپلیکیشن موبایل با قابلیت اجرا در سیستم عامل­‌های مختلف را توسعه دهید. ساخت اپلیکیشن موبایل به زبان پایتون به خصوص در استارت‌آپ‌­ها بسیار رواج یافته است.

جمع بندی

زبان برنامه نویسی پایتون به عنوان یک زبان برنامه نویسی ساده و کاربردی در بین برنامه نویس­‌ها شناخته شده است. با توجه به پیشرفت روزانه این زبان در همه ابعاد برنامه نویسی، بنظر می­رسد بهترین انتخاب برای شروع یادگیری برنامه نویسی باشد.

اگر این مطلب رو دوست داشتید، می تونید با دوستاتون به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *