دنیای وردپرس

wordpress

wordpress

وردپرس

در قرن ۲۱، یک روز پیشرفت نکردن برابر است با شکست. در زمانه‌ای قرار داریم که برای پیشرفت کردن، نیازمند دسترسی داشتن به اینترنت را داریم و محتوای ارائه شده در آن مانند اکسیژن، حیاتی و مهم است. شاید برای شما نیز سؤال شده باشد که این محتواها از کجا آمده و چگونه مدیریت می‌شوند، یا اینکه چگونه این سایت‌ها ساخته شده‌اند؛ تمامی این پرسش‌ها نشان از یک ذهن هوشیار است که همین هوشیاری اولین شرط موفقیت در این قرن پر از هیاهو است. وردپرس یکی از ابزاری است که محتوای سایت را می‌توانید با آن مدیریت کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا با وردپرس به طور مفصل آشنا شوید.

وردپرس چیست؟

وردپرس در حقیقت یک نرم‌افزار تحت وب است و در عامیانه‌ترین تعریف آن باید بگوییم که با نصب وردپرس بر روی سرور، یک سایت راه‌اندازی می‌شود؛ به عبارتی وردپرس کار ساختمان سایت را برای شما انجام می‌دهد. در تعریفی جامع، وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای متن باز و رایگان است که برای راه‌اندازی سایت در اختیار عموم قرار دارد؛ برای این مهم تنها کافی است که وردپرس را بر سرور خود نصب نموده و پس از انتخاب قالب و ویرایش صفحه‌ها، سایت خود را آماده‌ی استفاده نمایید. وردپرس برای نخستین بار در سال ۲۰۰۳ توسط «مت چارلز مولنوگ» منتشر شد و تاکنون بیش از ۳۰ درصد سایت‌های دنیا از آن بهره برده‌اند که نشان از اهمیت و محبوبیت وردپرس در میان طراحان سایت و محتوا است؛ به عبارتی وردپرس یکی از معتبرترین و محبوب‌ترین سیستم‌های مدیریت محتوا (CMS) در جهان است. از طرفی همانطور که ذکر شد، وردپرس یک نرم‌افزار متن باز است که این قابلیت، انعطاف بالایی را به وردپرس داده‌است که موجب می‌شود تا شما هر نوع سایتی را بسازید. در wordpress از زبان برنامه‌نویسی PHP برای نوشتن استفاده شده است و ذخیره‌ی داده‌ها با قدرت MySQL انجام می‌گیرد.

قابلیت‌های اساسی وردپرس

همانطور که ذکر شد وردپرس دارای یک سیستم متن‌باز است و به دلیل افزونه‌های متفاوتی که در آن ارائه شده، دست شما برای راه‌اندازی هر وبسایتی باز گذاشته شده‌است. با ما همراه باشید تا با برخی از مهم‌ترین امکانات و قابلیت‌های این سیستم مدیریت محتوا آشنا شویم.

  1. سطح‌بندی برای دسترسی

این قابلیت وردپرس به عبارتی، درجه‌بندی کردن هر کاربر است. با توجه به این درجه‌بندی که تا ۵ متغیر است، به شما امکان دسترسی به امکانات خاص، داده می‌شود. شما می‌توانید با استفاده از افزونه‌ی AAM، سطح دسترسی خود در وردپرس را افزایش دهید. همچنین می‌توانید با استفاده از افزونه‌ی User Role Editor علاوه بر افزایش سطح دسترسی، دسترسی‌های غیرضروری را غیر فعال کنید.

  1. انعطاف‌پذیری

از آنجاییکه در وردپرس مفهوم بازسازی وجود ندارد، تمام مطالب در همان لحظه و با توجه به نیاز کاربر ساخته می‌شود که نشان از سرعت زیاد ساخته شدن صفحه و کاهش میزان حجم اشغالی بر روی هاست است. قالب Modernize، پوسته‌ای است که انعطاف پذیری وردپرس را به خوبی نشان می‌دهد.

  1. نصب محلی

همانطور که می‌دانید اصطلاح محلی در علوم رایانه‌ای عبارت است از همان سیستم و کامپیوتری که در اختیار ما است. منظور از نصب محلی آن است که ورد پرس را می‌توان بر سیستم خود نیز نصب کرد. شایان ذکر است که نصب و ارتقای وردپرس بسیار سریع بوده که این خود از مزیت‌های قابل توجه وردپرس است.

  1. تابع get_currentuserinfo

هرکاربری در وردپرس می‌تواند هرنوع مشخصات خود را ویرایش نموده و هر قسمتی را بنا به صلاح دید خود در سایت بگذارد. شما می‌توانید با استفاده از تابع get_currentuserinfo در وردپرس تمامی جزئیات و مشخصات کاربری خود را ببینید و ویرایش کنید.

علاوه بر ویژگی‌های ذکر شده، از مشخصه‌های دیگر وردپرس می‌توان به هسته‌ی قابل حمل، پشتیبانی از ساعات محلی، راه‌اندازی تالار گفتگو، فروشگاه فایل، ارسال و مدیریت دیدگاه، کتابخانه‌ی انواع پلاگین و قالب‌های وردپرس، قابلیت gzip و بسیاری مشخصه‌های دیگر اشاره کرد.

 

وردپرس

وردپرس

 

امنیت وردپرس

یک نکته‌ی کاملا بدیهی درباره‌ی هرکاری آن است که از قبل امنیت آن کار بررسی شده باشد. وردپرس نیز از این قاعده مستثنی نیست. در ابتدا باید ذکر شود که با توجه به کاربردهای متنوع وردپرس، این سیستم مدیریت محتوا سوژه‌ی جذابی برای هکرها به نظر می‌رسد اما مدیران وردپرس نیز بی‌کار ننشسته‌اند و آن را به یکی از قوی‌ترین سیستم‌های مدیریت محتوا در زمینه‌ی امنیت تبدیل کرده‌اند. شایان ذکر است که اگر کاربری بدون یک تحقیق کارشناسی شده اقدام به استفاده از هر افزونه‌ای برای افزایش امنیت کند، ممکن است این ناآگاهی برای او دردسرساز شود پس پیش از افزودن هر نوع افزونه‌ای به منظور افزایش امنیت، تحقیقات گسترده‌ای درباره‌ی آن انجام دهید. از سری افزونه‌های معتبر جهت افزایش امنیت وردپرس می‌توان به افزونه‌ی    UpdraftPlus و iThemes security اشاره کرد. همچنین فعال‌سازی فایروال تحت وب (WAF)، غیرفعال‌سازی اجرای خودکار فایل‌های PHP، تغییر پیشوند پایگاه داده، تغییر نام پیش‌فرض کاربری، غیرفعال کردن فهرست‌بندی مرور، افزودن کد کپچا و سوالات امنیتی، غیرفعال کردن XML-RPC و استفاده از رمز عبور قوی، باعث افزایش امنیت وبسایت وردپرسی می‌شود.

مزایا و معایب وردپرس

مانند هرسیستم دیگری وردپرس نیز علاوه بر مزایا، معایب خود را دارد؛ در ادامه به برخی از مهم‌ترین مزایا و معایب وردپرس اشاره خواهیم کرد.

مزایا

  1. بهبود سئو

سئو یکی از مهم‌ترین بخش‌های کاری هر مدیر وبسایت است. خوشبختانه وردپرس به نحوی کدنویسی شده که سئوی سایت شما را بهبود بخشد. شما می‌توانید با استفاده از افزونه‌‌هایی مانند All in One SEO، به بهبود سئوی سایت خود کمک کنید.

  1. امنیت بالا

همانطور که ذکر شد، وردپرس دارای امنیت بالایی است و استفاده از روش‌های یاد شده موجب تقویت این امنیت می‌شود. همچنین لازم به ذکر است که در صورت مشاهده‌ی هرگونه خلل امنیتی، تیم وردپرس وارد عمل شده و با برطرف کردن آن، نسخه‌ی جدیدی را منتشر می‌کند.

  1. انعطاف‌پذیری

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های وردپرس، انعطاف آن است که کاربر به لطف متن باز بودن آن می‌تواند هرنوع سایتی را به دلخواه خود ساخته و ویرایش کند. دیگر مزیت انعطاف‌پذیری وردپرس افزونه‌های پرتعدادی است که می‌توانید بنا به نیاز خود نصب نمایید.

  1. مدیریت آسان

وردپرس از نظر UI و UX کاملا بهینه شده‌است؛ این سخن به معنای آن است که شما دسترسی راحتی به بخش‌های متنوع وردپرس داشته و همچنین یادگیری و کارکردن با وردپرس بسیار آسان خواهد بود. به عبارتی شما برای استفاده از وردپرس نیازی به دانش تخصصی زیادی نخواهید داشت.

از دیگر مزایایی که می‌شود برای وردپرس برشمرد می‌توان به کاهش هزینه، سرعت بالا، ریسپانسیو بودن، پشتیبانی دائمی، متن باز بودن و ظاهر زیبا اشاره کرد.

معایب

  1. ترجمه‌ی وردپرس

با به روز رسانی سیستم، ممکن است وبسایت شما دیگر کارایی مناسب در زبان قبلی‌ که در سایت استفاده می‌کردید را نداشته باشد. پس اگر کاربر سایت شما، بخواهد سایت را به زبان دیگری ببیند، ممکن است با ترجمه‌ی ناقص و اشتباهی روبه‌رو شود.

  1. نبود پشتیبانی اختصاصی

اگرچه پشتیبانی دائمی یکی از مزیت‌های وردپرس شمرده می‌شود اما نبود پشتیبانی اختصاصی در هنگامی که مشکلی برای سایت شما رخ دهد یکی از معایب بزرگ وردپرس است که در این حالت شما نیازمند به استخدام یک پشتیبان برای سایت، خواهید بود.

  1. تخصص برای توسعه‌ی سایت

اگر چه یادگیری و کار کردن با وردپرس نیاز به دانش فنی زیادی ندارد اما هنگامی که شما تصمیم بگیرید که سایت خود را توسعه و به عبارتی به شیوه‌ی خاص خود مدیریت کنید، نیاز به داشتن سواد تخصصی در این زمینه را خواهید داشت که در صورت نبود این دانش فنی، باید یک توسعه‌دهنده‌ی وردپرس را به تیم خود اضافه کنید.

  1. کد منبع وردپرس

از آنجاییکه وردپرس با زبان PHP نوشته شده، نام‌گذاری برخی از توابع سخت است. از طرف دیگر، برخی از افزونه‌ها، لینک‌ و کدهای مربوط به سایت‌های غیرمعتبر و مشکوک را پنهان کرده که در صورت حذف این کدها، دسترسی به سایت غیرممکن می‌شود.

از دیگر معایب وردپرس می‌توان به برنامه‌نویسی نامطلوب، منابع سرور، کاهش سرعت سایت با نصب افزونه‌های متعدد، به خطر افتادن امنیت سایت در صورت آپدیت نکردن، آسیب پذیری وردپرس، امکان تداخل عملکرد افزونه‌ها و گران بودن تم‌ها و پلاگین‌های پریمیوم، اشاره کرد.

 

آموزش وردپرس

آموزش وردپرس

 

کلام آخر

در مقاله‌ای که مطالعه کردید با تعاریف، قابلیت‌ها و نوع امنیت وردپرس آشنا شدید. همچنین سعی برآن شد تا مزایا و معیاب وردپرس به طور کامل ذکر شوند. با توجه به اهمیت نوع سیستم مدیریت محتوا، پیشنهاد می‌شود که همیشه برترین سیستم را با توجه به نوع نیاز خود انتخاب کنید؛ که در این زمینه با توجه به مزایایی که برای وردپرس ذکر شد، می‌توانید از آن در اکثر پروژه‌های خود بهره ببرید. با توجه به نیاز روزافزون جامعه به سایت‌هایی با محتوای کامل و مناسب، بهترین مسیر را برای مدیریت محتوای خود انتخاب نمایید.

اگر این مطلب رو دوست داشتید، می تونید با دوستاتون به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *