تست و ارزیابی اپ

یکی از مهم‌ترین مراحلی را که باید در فرآیند طراحی و عرضه‌ی اپلیکیشن، طی نمایید، تست کردن نحوه‌ی عملکرد اپلیکیشن است. این ارزیابی‌ها در چندین مرحله پیش از عرضه‌ی کلی اپلیکیشن صورت می‌گیرند؛ در حقیقت یک تیم طراح، از همان ابتدای شروع مسیر، استارت ارزیابی را می‌زنند و این تست کردن‌ها به دفعات و شیوه‌های متفاوتی رخ خواهند داد. در این مقاله تصمیم داریم که پس از مرور اجمالی بر روش‌هایی که دولوپر با آن اپلیکیشن را تست می‌کند، به نحوه‌ی ارزیابی اپ، پس از طراحی شدن آن بپردازیم. با ما همراه باشید.

روش‌های فنی تست اپلیکیشن

به طور کلی، طراح اپلیکیشن، از روش‌های متعددی برای ارزیابی اپ و عملکرد تمامی بخش‌های طراحی شده، استفاده می‌کند این روش‌ها به شرح زیر هستند.

یکی از روش‌های فنی برای ارزیابی اپلیکیشن، بهره‌گیری از تست واحد است. در این تست، طراح به ارزیابی هر قسمت از اپلیکیشن به صورت کاملا جزئی می‌پردازد. تست واحد از سه بخش محلی، پایداری و منطقی تشکیل شده، که انجام هر سه الزامی است.

در این تست، برخلاف تست واحد، تمامی بخش‌ها را به صورت یک گروه، ارزیابی می‌کنند. نحوه‌ی انجام تست یکپارچگی متفاوت بوده و به صورت بالا به پایین، پایین به بالا، تدریجی و یا بینگ بنگ صورت می‌گیرد.

این تست را نیز هنگامی انجام می‌دهند که امکانات جدیدی به آن اپلیکیشن اضافه کرده باشند؛ چرا که ممکن است اپلیکیشن در حین این تغییرات، دچار مشکلاتی شده باشد. این تست نیز به شیوه‌های متعددی مانند تست دوباره‌ی همه‌ی قسمت‌ها و یا تست رگرسیون انتخابی صورت می‌گیرد.

این تست، به ارزیابی عملکردهای مهم و اساسی اپلیکیشن می‌پردازد و زیاد وارد جزئیات نمی‌شود.

تست کارایی در سه زمینه‌ی بار، فشار و پایداری، اقدام به ارزیابی اپلیکیشن می‌کند که یک برآورد خوب نسبت به وضعیت حال و آینده‌ی اپلیکیشن، به شما خواهد داد.

تست‌ آلفای خاص

وقتی که به این مرحله از تست رسیدید، یعنی شما وارد فاز بررسی عملکرد و اختلالات احتمالی اپلیکیشن خود، پیش از عرضه و پس از طراحی شده‌اید. در این مرحله، یک تیم مستقل از تیم طراحی، شروع به ارزیابی اپلیکیشن شما خواهند کرد. تیم ارزیابی شما، باید تمامی جنبه‌های اپلیکیشن را بررسی کند؛ مخصوصا ویژگی‌هایی که مشتری به طور مستقیم با آن‌ها در ارتباط است. یک تست آلفای خوب باید دارای یک تعریف واضح و مشخص از عملیات تست بوده باشد؛ این عملیات می‌تواند شامل کشف نواقص اپلیکیشن، اصلاح نقص‌ها، تست دوباره و کارهای بسیار دیگری باشد که بسته به تعریفی که برای این تیم می‌کنید، شروع به ارزیابی خواهد کرد.
در مهندسی نرم‌افزار، تست آلفا به عبارتی بر روی محصول اولیه انجام می‌شود. تست آلفا دید واقع گرایانه‌ای را نسبت به عملکرد اپلیکیشن در محیط واقعی، با شما خواهد داد. به طور کلی اجرای این تست دارای یک فرآیند منطقی به هم پیوسته‌ای است؛ پس از بررسی نیازهای خود و طراحی یک نقشه برای تست توسط تیم شما، شروع به اجرا ارزیابی اپلیکیشن نموده که برای این کار می‌توانید سوژه‌هایی را که در تست‌پلن، تعیین کرده‌اید را مورد ارزیابی قرار دهید. در صورت کشف باگ یا نقصی در اپلیکیشن، تیم شما شروع به رفع آن‌ها کرده و پس از دیباگ نمودن، این مراحل را از اول تکرار می‌کند تا به جایی برسد که همه‌ی موارد تست‌پلن، بدون اشکال و باگ بوده باشند.

مزایای تست آلفا

این نوع تست، دارای مزایای متعددی است که برخی از آن‌ها را در زیر مشاهده می‌کنید.

 

تست پذیرش نرم‌افزار
تست پذیرش نرم‌افزار

 

تست اپلیکیشن توسط دوستان و آشنایان

شما چه یک شرکت بزرگ و چه طراح فقط یک اپلیکیشن باشید، این تست، یکی از مواردی است که درک کلی از اپلیکیشن را به شما خواهد داد. نکته‌ی بسیار با اهمیت درباره‌ی این تست آن است که افرادی را خارج از شرکت انتخاب کنید تا از اپلیکیشن شما استفاده کنند؛ به دلیل اهمیتی که نگهداشتن امنیت بسیار مهم بوده و از طرفی افراد درستی نیز باید از این اپلیکیشن بهره ببرند تا شما بتوانید نتایجش را ببینید، لازم است که افراد مناسبی را برای این کار پیدا کنید.
به این منظور نیز اکثر شرکت‌ها از سه گروه افراد برای این تست بهره می‌برند: قابل دسترس، قابل اعتماد و کم‌هزینه. دسته‌ی دیگری از افراد که می‌توانید برای گرفتن فیدبک از اپلیکیشن خود از آن‌ها بهره ببرید، دوستان و آشنایانتان هستند. اگر چه این افراد، مخاطب هدف شما نیستند و ممکن است نتوانند به آن اندازه که باید تمامی قابلیت‌های اپلیکیشن را ارزیابی نمایند اما این نکته را فراموش نکنید که علاوه بر بی‌هزینه بودن این افراد، امنیت نیز با توجه به آشنا بودن، می‌تواند تضمین شود.
برای این کار شما می‌توانید از روش‌های متعددی بهره ببرید؛ برای مثال شما می‌توانید اپلیکیشن خود را در قالب ایمیل برای دوستان و آشنایان خود فرستاده و از آن‌ها بخواهید که پس از استفاده از آن مواردی که مورد توجهشان قرار گرفته را ذکر نمایند. سپس می‌توانید یک لیست از ویژگی‌هایی که می‌خواهید این افراد دقت کافی بر روی آن‌ها داشته باشند را تهیه کرده و به آن‌ها بدهید و سپس بازخوردهایشان را از آنان بپرسید. راه دیگر آن است که در شبکه‌های اجتماعی اقدام به ایجاد یک گروه برای چت کردن و تبادل نظر درباره‌ی اپلیکیشن خود نموده و اعضای آن را از آشنایان خود قرار بدهید.

تست پذیرش نرم‌افزار

تست پذیرش، آخرین مرحله از ارزیابی اپ است. در طی این تست، یوزرهای واقعی، اقدام به استفاده از اپلیکیشن می‌کنند و این امکان را می‌سنجند که آیا اپلیکیشن می‌تواند وظایف مورد نیاز را در دنیای واقعی، مدیریت کرده و به نحو احسن اجرا کند یا خیر. تست پذیرش یکی از مهم‌ترین کارهایی است که باید قبل از عرضه‌ی عمومی اپلیکیشن، انجام بدهید. این تست، یکی از نزدیک‌ترین تست‌ها به دنیای واقعی است چرا که افرادی که آن را انجام داده و اقدام به کشف نواقصی که احتمالا از قبل نادیده گرفته شده‌اند می‌کنند، افراد واقعی و بعضا جزئی از مخاطبان هدف شما هستند. با توجه به بازخوردی که از این افراد حقیقی می‌گیرید، عملکرد اپلیکیشن شما سنجیده شده و در صورت نیاز به اصلاح، آن را عرضه‌ی عمومی نخواهید کرد.

نحوه‌ی انجام تست پذیرش

معمولا تست پذیرش دارای ۴ مرحله است، اما بسته به حجم پروژه، این مراحل متغیر هستند. این مراحل شامل موارد زیر هستند.

سخن آخر

ارزیابی اپ در شرایطی شبیه به محیط واقعی یک امر حیاتی است. در این مقاله سعی شد تا سه روش عمده‌ی این کار را به طور مفصل برای شما توضیح بدهیم. با توجه به هزینه‌هایی که برای تولید یک اپلیکیشن پرداخت می‌شود، دقت در انجام این تست‌ها و اصلاح نواقص شناسایی شده یک امر ضروری تلقی می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت، استفاده از سرویس کپتچا گوگل مورد نیاز است که تابع گوگل است سیاست حفظ حریم خصوصی و شرایط استفاده.